Săptămâna trecută am avut festivitatea de absolvire a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice. Bine, „am avut” e forma prescurtată pentru „am urmărit pozele pe Facebook în timp ce updatam Excel-uri în Pipera”. Am terminat cu examenele, aşa că mă declar, cu juma’ de gură, absolventă, chiar dacă nu-mi dau licenţa acum. Cu aproape două diplome universitare sub centură şi gândul că am îmbătrânit, îmi permit să dau câteva sfaturi de supravieţuire.
Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge
La ASE, cursurile încep la 7.30, cât să prinzi stingerea luminilor stradale din autobuz şi răsăritul din bancă. SNSPA-ul e mai generos, începe la 8.00, dar compensează prin plasarea la orele fragede a celor mai dure seminarii, la care moţăi treizeci de secunde şi pierzi firul pentru două săptămâni. Un termos pentru cafea se amortizează în primele săptămâni şi nu mai depinzi de zeama de şosete de la automat.
Fă cum zice popa, nu cum face popa
Dacă aveam un leu pentru fiecare curs înţesat de greşeli gramaticale, probabil chiar îmi cumpăram un termos pentru cafea. În mod amuzant, tocmai profesorii respectivi insistau asupra formei şi corectitudinii în lucrări şi examene. Şi plagiatul e o chestiune interesantă. Circulă pe interneţi vorba că „să copiezi dintr-o carte e plagiat, să copiezi din mai multe se cheamă cercetare”. Facultatea m-a învăţat că plagiatul e arma studentului, iar cercetarea, apanajul profesorului universitar.
Cine sapă groapa altuia cade singur în ea
Pe parcursul studiilor superioare, veţi avea / aveţi / aţi avut colegul *ăla* care refuză să se joace frumos cu ceilalţi copii. Mândru de prezenţa fără pată şi de bartai biblioraftul său de notiţe, se face că plouă când e întrebat ce se dă la examen. Cea mai răutăcioasă bucurie a studentului mai puţin exemplar e să ia o notă mai mare. Un alt moment distractiv e când colegei care vrea să-i semnaleze supraveghetorului un caz de fraudă îi cade caietul de pe genunchi.
Cu răbdarea treci şi marea
Acelaşi curs, cu acelaşi profesor şi acelaşi manual ascuns în trei semestre consecutive sub nume diferite. Cursuri cu prezenţă, pentru că fără prezenţă n-ar sta nimeni treaz. Proiecte de 60-70 de pagini, constând în completarea unui formular cu ţâşpe mii de căsuţe. Examene grilă de douăzeci de întrebări, corectate în trei săptămâni. Cozi la secretariat şi taxe pentru fiecare hârtie cu ştampilă. Sunt doar câteva din bucuriile vieţii de student, pe care n-ai ce face decât să le depăşeşti cu răbdare şi tutun. Sau fără tutun, că dăunează grav sănătăţii
Per total, n-a fost rău. Economia şi comunicarea s-au îmbinat interesant, a fost o provocare plăcută să am 10-12 examene per sesiune, câţiva profesori chiar au fost excepţionali şi am rămas cu câţiva prieteni buni dintre colegi. Acuma hai, Gaudeamus şi fuga la mare, că dup-aia trebuie să devenim adulţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu