duminică, 4 noiembrie 2012

Hai-hui

Voiam să călătoresc? Na că s-a-ntâmplat. După examenul de vinerea trecută şi după o petrecere post-examen de-a dreptul dezamăgitoare, asezonată cu multe "sunt prea bătrână pentru chestia asta", mi-am aruncat un pulover şi periuţa de dinţi în ghiozdan şi am ieşit din Maastricht pentru prima dată de când am ajuns aici. 
Trenurile nemţeşti sunt mult prea scumpe pentru buzunarul meu studenţesc. Noroc cu nenumăratele grupuri de car-sharing în care studenţii germani caută companie pentru lungul drum către casă. Am mers până în Freiburg cu o maşină plină şi am discutat 4 ore cu Wolf despre limbi străine, game theory şi mutatul departe de casă, în timp ce pe geam se derula cam toată lungimea Germaniei. 
Freiburg trebuia să fie doar un punct de întâlnire; în schimb, ne-am pierdut pe străzi şi prin prima zăpadă (nesemnificativă) până la apus, n-având habar unde suntem sau ce clădiri ar trebui bifate. Când am început să îngheţăm în Basel, era deja noapte neagră, înnegrită şi mai tare de aparenta zgârcenie privind iluminatul stradal. Singurele forme de viaţă se învârteau printre tiribombe, standuri de cârnaţi şi alte drăcii instalate pentru a sărbători un fel de zilele oraşului. Cârnaţii erau scumpi şi mediocri; oraşul, în schimb, e plin de surprize frumoase, de la primăria roşie la grafitti cu istoria ştiinţei sau un magazin cu cârnaţi tricotaţi. Se pare că le plac cârnaţii.
A doua zi am plecat relativ târziu către un oraş cunoscut doar mie şi GPS-ului. Am parcat lângă gară şi am luat Strasbourg-ul la picior, tot fără hartă şi fără ţintă. La câţiva paşi de graniţa cu Nemţia, oraşul e plin de case bavareze, cu bârnele pe-afară, la parterul cărora sunt cafenele aproape-pariziene, cochete şi întoarse spre stradă. E situat pe o gârlă, ca majoritatea oraşelor din zona asta (extinsă), aşa că bate vântul. Dar e frumos şi mai gol de vizitatorii care se înghesuie în alte oraşe franţuzeşti. Sau o fi de la extra-sezon.
Era târziu şi decizia raţională ar fi fost să ajungem în Maastricht. Drept pentru care ne-am oprit în Luxemburg, eu insistând să văd tot ce e de văzut. (Fără să ştiu ce e de văzut, bineînţeles.) După 45 de minute, eram înapoi în maşină, disputând dacă în ţărişoara asta înghesuită sub colţul Belgiei se vorbeşte franceză sau germană. Răspunsul e da; limbi oficiale sunt şi franceza, şi germana, plus luxemburgheza, un dialect de germană. Ai crede că nu-ţi trebuie 3 limbi pentru un teritoriu pe care-l treci într-o oră cu viteza legală.
Am ajuns în Maastricht târziu şi am bifat rapid principalele puncte de interes, încântaţi că Olanda măcar are grade cu plus şi ploaie în loc de lapoviţă. A fost a treia oară când am făcut pe ghidul în oraşul ăsta încă nou şi prima dată când m-am gândit la el ca "acasă". Şi totuşi n-am stare, iar Google Maps e mereu într-un tab în fundal. Noroc că plec în delegaţie în curând. Dar despre asta, în episodul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu