sâmbătă, 28 iunie 2008

Oameni: Adulţi?

Nu mai ies cu ai mei şi prietenii lor. Sunt oameni deştepţi, cu facultăţi făcute, casă, servici, copil (vorba vine - copil mai mare ca mine). Şi îşi urăsc viaţa.
Pentru unii adulţi, observ, viaţa e un lung şir de compromisuri, decizii asumate pe jumătate, dezamăgiri, frustrări... Poate chiar au dreptate, până la urmă. Până şi eu văd lucruri care mă sochează sau deprimă, iar existenţa mea e, până una-alta, protejată de "viaţa adevărată". Şi mie îmi sare ţandăra când tata zace la televizor şi mama trebuie să se agite în jurul lui. Sau când toţi copilaşii de bani gata scapă de orice responsabilitate cu un plic bine plasat. Nu e o lume perfectă.
Dar parcă oamenii ăştia văd doar partea goală a paharului. Ferească Dumnezeu să mă întorc zâmbitoare de la o întâlnire, mama are monologul despre "ajungi sluga unui nenorocit" la îndemână. Universitatea pe care vreau s-o urmez "e şcoală de proşti şi de milogi", după tata. Etc.

Mă întreb de ce au crescut. Maturizare, ai? Parcă adulţii erau persoanele alea care te ghidau, nu cei care, voit sau nu, îţi pisălogeau aripile şi visele.
Dar, slavă divinităţii acceptate în comunitatea voastră, nu-s toţi aşa. Oameni la 40-50 de ani îşi schimbă cariera, se îndrăgostesc, devin fericiţi. Pe ei îi admir. Ca ei vreau să cresc. Vreau să mai zâmbesc la fi-mea şi când scrie cu ruj pe oglindă. Să zâmbesc la soţul meu chiar dacă şi-a lăsat şosetele murdare în sufragerie când avem prieteni la cină. Să am prieteni. Să fiu la fel de visătoare (naivă, proastă) ca acum. Să fiu un altfel de adult decât părinţii mei.

2 comentarii:

  1. Stii ce e dubios ? Ca multi nu fac aceste compromisuri din tinerete asa cum te-ai astepta. Refuza sa se maturizeze si sunt ''loviti'' efectiv de o avalansa de evenimente.

    E bine sa visezi, dar sa tii un ochi in garda ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. ah nici nu credeam ca ar fi crescut din adolescenti "compromitatori".

    si da, intentionez sa fiu realista. dar asta nici nu inseamna sa renunt din prima la marile planuri...

    RăspundețiȘtergere