sâmbătă, 27 februarie 2010

Carte: A. Gheorghe, "Midnight Killer"

Am făcut greşeala să las cartea asta la vedere după ce am terminat-o de citit. Drept pentru care tata s-a lansat într-o peroraţie despre cât şi de ce nu-i place Andrei Gheorghe. Nu l-am ascultat. Nu mă pasionează subiectul. Ce face omul Andrei Gheorghe în viaţa lui profesională şi personală mi se pare absolut irelevant pentru cum scrie articolele şi fragmentele din "Midnight Killer". Asta aşa, în loc de disclaimer.
Pentru cine citeşte 24-FUN, formatul textelor lui Gheorghe e familiar. Se ia o bucată de realitate, se analizează fără prea multe pretenţii, cu luciditate, cinism şi, da, ceva aroganţă şi superioritate, pentru a ajunge la o concluzie concisă şi şlefuită. Limbajul nu e tocmai academic, părerile nu sunt tocmai politicoase. Sunt disecate viaţa de noapte, ghiolbanii şi copiii de bani gata, nesimţiţii de pe şosea, fiţele şi banalitatea, haosul vieţii mai mult sau mai puţin corporatiste, conectate douăş'patru-şapte. Scurt şi la obiect.
Şi tot scurte şi la obiect sunt concluziile, pentru care Gheorghe chiar are mână. Citez două care mi-au rămas în minte. Prima, despre succes: "Sunt un om corect, exact, nu întârzii niciodată la întâlniri, mă ţin de dead-line-uri, respect partenerii de afaceri: sunt un om de succes! Sunt singur." A doua, despre activism şi neangajare politică: "Ai citit No Logo? Tipa, Naomi, s-a căsătorit cu fratele meu! Nunta lor a fost sponsorizată de Nike."
"Midnight Killer" e o carte care, vorba reclamei, le spune pe bune. Şi nu le spune rău deloc.

2 comentarii:

  1. Cu siguranta, Andrei Gheorghe e un mare comentator, un fin stilist, de larga respiratie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lecția asta mi-am luat-o inițial cu muzica, dar pare a se aplica la orice formă de creație, literară sau nu. Poate o să i se spună cândva teorema lui Lazăr. Ideea e că între valoarea umană a autorului și valoarea artistică, științifică sau de orice altă natură a operei, nu există niciun fel de corelație. Sau cel puțin după vârsta de 16 ani, când "fan" începe să nu mai vină de la "fanatic", nu mai vezi niciun fel de corelație.

    RăspundețiȘtergere